Insurex

Kurallar

DENİZCİLİK ÇALIŞMA ARABULUCULUK ve TAHKİM MERKEZİ TAHKİM KURALLARI


A) Amaç

MAC (Maritime Labor Mediation and Arbitration Centre - Denizcilik Çalışma Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi) taraflar arasındaki uyuşmazlıkları ad hoc tahkim yöntemi ile çözmeyi amaçlayan bir kurumdur.
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içerisinde yer alan “ad hoc” tahkim, tarafların serbest iradeleriyle seçtikleri hakemler tarafından, makul süre içerisinde, daha uygun maliyetlerle, hakkaniyetli ve güvenilir olarak uyuşmazlıkların çözümlenmesini amaçlayan bir yöntemdir.
MAC bu yolla denizcilik sektörünün kendine özgü kurallarını, gerçekliklerini ve denizcilik geleneklerini dikkate alarak uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmayı amaçlamaktadır.
MAC kuralları kapsamında tarafların usul kurallarını belirleme, uygulanacak hukuku, tahkim yerini, tahkim dilini seçebilme ve hakem heyeti belirleyebilme imkânı bulunmaktadır. Tahkim sürecinde verilen kararlar nihaidir ve verilen kararların tenfizi kolaydır. Yukarıda sayılan bu nedenler, tahkimin denizcilik sektörünün ihtiyaçlarını karşılaması açısından etkili olmasını sağlamaktadır.

B) Kapsam ve Uygulama Alanı

Bu kurallar bütünü, International Transport Workers’ Federation (ITF) tarafından onaylanmış Toplu Sözleşmelerden herhangi birini imzalamış ve tahkim şartını kabul etmiş olan şirket ve deniz çalışanı arasında uyuşmazlık çıkması halinde uygulanacaktır. Bu kurallar uyarınca alınacak hakem kararları icraya ve tenfize elverişli, tüm tarafları bağlayıcı nitelikte olacaktır.

C) Başlangıç Hükümleri 

Madde 1 – Tanımlar


1. Bu Kurallar’da:
i) “MAC”; merkezi 9 Level 4 TRIQ IL-PAPA URBANU VIII BIRKIRKARA BKR 1425  Malta’da bulunan DENİZCİLİK ÇALIŞMA ARABULUCULUK ve TAHKİM MERKEZİ’dir.
ii) “DÇTD”; MAC’nin bağımsız tahkim organı olan Denizcilik Çalışma Tahkim Divanı’dır.
iii) “ITF”; merkezi, ITF House, 49-60 Borough Road, London, SE1 1DR, İngiltere’de bulunan INTERNATIONAL TRANSPORT WORKERS’ FEDERATION’dır.
iv) “ILO”; ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek amacıyla, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde faaliyet gösteren Uluslararası Çalışma Örgütü’dür.
v) “Konvansiyon”; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2006 Şubat’ındaki Cenevre Konferansı’nda kabul edilen ve denizcilik çalışma hayatını düzenleyen Denizcilik Çalışma Sözleşmesi’dir (MLC). MLC, tüm dünyada deniz çalışanlarının gemide çalışma ve yaşam koşullarına, sosyal haklarına ait minimum standartları belirleyen “force major” uluslararası bir konvansiyondur.
vi) “Şirket”; Konvansiyonun II(j) maddesindeki tanıma uyan şirket veya şirketlerdir.
vii) “İşveren”; tahkime konu uyuşmazlığın tarafı olan gemi donatanı, işleteni, acentesini ifade eder.
viii) “Deniz Çalışanı”; tahkime konu uyuşmazlığın tarafı olan, gemilerde çalışan ve Konvansiyonun II(f) maddesinde yapılan tanıma uyan deniz çalışanlarını ifade eder.
ix) “Gemi”; Konvansiyonun II(f) maddesindeki tanıma uyan “Gemi”lerdir.
x) “Karar”; tahkim süreci kapsamında verilen ara karar, kısmi karar veya nihai kararları ifade eder.

xi) “Hakem heyeti”, taraflar arasındaki gemi adamı hizmet sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları çözmekle yetkili hakemlerden oluşan kuruldur.
xii) “Başvurucu”, tahkime elverişli bir uyuşmazlıkta haklarının ihlal edildiğini iddia eden ve uyuşmazlığın çözüme kavuşturulmasını talep eden taraf veya taraflardır.
xiii) “Karşı Taraf”, başvurucunun haklarının ihlal edildiği iddiasıyla talepte bulunduğu taraf veya taraflardır.

Madde 2 – Denizcilik Çalışma Tahkim Divanı

1. Denizcilik Çalışma Tahkim Divanı (bundan sonra “Divan” olarak anılacaktır), MAC’nin bağımsız organıdır. Divan, taraflar arasında akdedilen sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıkların hakem marifetiyle çözümünü sağlamak üzere MAC nezdinde bu Kurallar’a göre oluşturulan bir organdır.
2. Divan, uyuşmazlıkların hakem heyeti tarafından MAC Tahkim Kurallarına (bundan sonra “Kurallar” olarak anılacaktır) göre çözümlenmesi sürecini yönetir. Divan, Kurallar’a göre verilmiş hakem kararlarının incelenmesi dâhil olmak üzere tahkim yönetimi konusunda yetkilendirilmiş tek organdır.
3. Divan Başkanı, Kurallar’a konu iş ve işlerde Divan Kurulu’na yardımcı olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirebilir.

Madde 3 – Yazılı Tebligat ve Yazışmalar; Süreler

1. Taraflara dair tüm tebligat, yazışma ve bildirimler Divan tarafından yürütülür. Bu tür tebligat, yazışma ve bildirimler alındı mukabili elden teslim, taahhütlü posta, kurye servisi, e-posta veya MAC’nin kabul edebileceği elverişli portallar üzerinden yapılabilir.
2. Bir tebligat veya yazışma, ilgili taraf veya temsilcisi tarafından alındığı tarihte tebliğ edilmiş sayılır.
3. Bu Kurallar’da belirlenen veya tespit edilen süreler tebligatın yapıldığı günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Tebligat gününü takip eden gün, resmî tatilse veya iş günü değilse, süre, bunu takip eden ilk iş gününde işlemeye başlar. Sürelerin hesabında resmî tatil günleri ile iş günü olmayan günler de hesaba katılır. Tanınmış olan sürenin son günü resmi bir tatile veya iş günü olmayan bir güne rastlarsa, süre bunu takip eden ilk iş günü sonunda sona erer.
4. Divan, resmî tatillerin belirlenmesinde, başvurunun taraflarının bulunduğu ülkedeki resmî tatilleri de dikkate alır.

D) Tahkimin Başlatılması 

Madde 4 – Tahkim Talebi

1. Bu Kurallar uyarınca tahkime başvurmak isteyen taraf, Tahkim Talebi’ni (bundan sonra “Talep” olarak anılacaktır) Divan’a sunar.
2. Divan Başkanı, talep dilekçesini Divan’a sunar. Divan, başvuruyu kabul edilebilirlik açısından denetler. Talebin, Divan Başkanı tarafından alındığı tarih, Divan’ın başvuruyu kabul etmesi halinde, tahkimin başlangıç tarihi sayılır.
3. Divan Başkanı, Talep’in alındığını, alınış tarihini, Divan’ın kabul kararını başvurucu ve karşı tarafa tebliğ eder.
4. Talep, aşağıdaki bilgileri kapsamalıdır:
a) Tarafların tam adı, sıfatı, adresleri ve diğer iletişim bilgileri;
b) Tahkimde başvurucuyu temsil eden kişi veya kişilerin tam adı, adresi ve diğer iletişim bilgileri;
c) Davadaki iddia veya iddiaların ortaya çıkmasına sebep olan uyuşmazlığın mahiyet ve özelliklerinin tanımı ve bu taleplerin dayandığı hususlar, bilgi ve belgeler, deliller;
d) Miktarı belirli olan taleplerin tutarları ile birlikte talep sonuçları, konusu para ile ölçülebilecek taleplerin olması halinde bunların neler olduğu ve/veya buna tekabül eden parasal değeri;
e) Bütün ilgili sözleşmeler ve özellikle tahkim sözleşmesi; (mevcut ise)
f) Hakem seçimi
5. Başvurucu, talep, talep miktarı ve karşı taraf gibi unsurlarda birer defaya mahsus olmak üzere kısmen veya tamamen değişikliğe gidebilir. Bu değişiklik, hakem heyeti nihai kararını vermeden önce gerçekleştirilebilir.

Madde 5 – Cevap Dilekçesi

1. Başvurucu yanın sunmuş olduğu dilekçe ve ekleri Divan tarafından karşı tarafa tebliğ olunur. Karşı taraf, Divan’dan dilekçe ve eklerini almasından itibaren 1 ay içinde, aşağıdaki bilgileri kapsayan bir Cevap Dilekçesi (Cevap) sunar:
a) Karşı tarafın tam adı, sıfatı, adresi ve diğer iletişim bilgileri;
b) Tahkimde karşı tarafı temsil eden kişi veya kişilerin tam adı, adresi ve diğer iletişim bilgileri
c) Davaya sebep olan uyuşmazlığın mahiyet, özellikler ve dayanaklarına ilişkin beyanları;
d) Talep sonuçlarına cevabı;
e) Hakem seçimi;
f) Elinde mevcut tüm bilgi, belge ve iddialarını dayandırdığı deliller.
2. Cevap dilekçesi, Divan’a sunulur.
3. Divan, Cevap ve eklerini diğer bütün taraflara iletir.
4. Cevap dilekçesinin Divan’a sunulması ile birlikte dilekçeler teatisi tamamlanmış sayılır.
5. Karşı taraf, cevap ve savunmalarının her birine ilişkin olarak birer defaya mahsus olmak üzere kısmen veya tamamen değişikliğe gidebilir. Bu değişiklik, hakem heyeti nihai kararını vermeden önce gerçekleştirilebilir.

Madde 6 – Tahkim Sözleşmesinin Hükümleri

1. Tahkime başvurmak üzere anlaşmış olan tarafların, tahkimin başladığı tarihte yürürlükte olan Kurallar’a tabi olacakları kabul edilir.
2. Karşı taraf cevabını sunmazsa, tahkim süreci devam eder.
3. Aşağıdaki hallerde itirazların kabul edilip edilmeyeceğine ve/veya yetki ile ilgili itiraz ya da iddiaların bu tahkimde karar verilip verilmeyeceğine hakem heyeti karar verir:
a. Karşı taraf tahkim sözleşmesinin varlığı, geçerliliği veya kapsamı hakkında itirazda bulunursa,
b. Tahkimde öne sürülen tüm taleplerin tek bir tahkim dosyasında görülmesini (birleştirme) talep ederse.
4. Taraflar arasında yer alan ve tahkim şartını taşıyan iş akdi yok hükmünde veya geçersiz olsa dahi, hakem heyeti tahkim sözleşmesinin geçerli olduğuna karar verebilir. Bu karar, tahkimde yer alan tarafların iddia veya savunmalarının kabul edilebilirliğine veya esasına halel getirmez. Bu kapsamda tarafların ilgili hakları ile iddia ve savunmaları hakkında hakem heyetinin karar verme yetkileri devam eder.
5. Taraflardan herhangi biri tahkime veya tahkimin herhangi bir aşamasına katılmasa veya katılmayı reddetse dahi, tahkim süreci devam eder.
E) Birden Fazla Taraf, Birden Fazla Sözleşme ve Birleştirme Madde 7 – Tahkim Başvurularının Birleştirilmesi
1. Divan, gerekli gördüğü ve uygun bulduğu hallerde iki veya daha fazla tahkim başvurusunu birleştirebilir.
F) Hakem Heyeti Madde 8 – Genel Hükümler
1. Hakemlerin her biri tarafsız ve tahkime katılan taraflardan bağımsız olmalı ve bu şekilde kalmalıdır.
2. Hakem, tarafların nazarında hakemin bağımsızlığını etkileyebilecek nitelikte olan olay ve durumların yanı sıra hakemin tarafsızlığı ile ilgili makul şüphe doğurabilecek her tür durumu yazılı olarak Divan’a bildirir. Divan, bu durumun ortaya çıkması halinde, Divan’ın kararıyla, ilgili tarafa yeni bir hakem seçtirir.
3. Divan’ın, hakemlerin tayin, tasdik, red ve değiştirilmeleriyle ilgili kararları kesindir.
4. Hakemler görev almayı kabul etmekle, Kurallar uyarınca sorumluluklarını yerine getirmeyi taahhüt ederler.
5. Hakem heyeti aşağıdaki hükümler uyarınca kurulur.

Madde 9 – Hakemlerin Sayısı ve Seçimi

1. Bu Kurallarla belirlenen uyuşmazlıklar hakkında karar vermeye yetkili hakem heyeti, tek sayı olması koşuluyla, en az 3 (üç), en fazla 7 (yedi) gerçek kişiden oluşmak zorundadır.
2. Taraflardan her biri en az 1 (bir), en fazla 3 (üç) hakem seçebilir. Tarafların seçtiği hakem sayıları eşit olmak zorundadır.
3. Dilekçeler teatisi aşamasında taraflar seçtikleri hakemi/hakemleri Divan’a bildirir. Hakem heyetine başkanlık edecek hakem ise Divan tarafından seçilir. Böylece hakem heyeti tamamlanmış olur.
4. Eğer taraflardan biri hakem seçiminde bulunmaktan imtina ederse, hakem tayini Divan tarafından yapılır.
5. Karşı tarafın birden fazla taraftan oluştuğu durumlarda, karşı taraflar kendi içlerinde müşterek bir hakem belirlerler. Müşterek bir hakemin belirlenmemesi halinde, Divan, müşterek hakem belirleyemeyen taraf adına hakem tayinine yetkilidir.
Madde 10 – Hakemlerin Tayini, Onaylanması ve Reddi
1. Divan hakemlerin onay veya tayinini yaparken, önerilen hakemin bağımsızlığını, tarafsızlığını ve önerilen hakemin bu tahkimi Kurallar’a uygun olarak yürütebilmesi için zaman açısından uygunluğunu ve yeterliliğini dikkate alır.
2. Tarafsız veya bağımsız olmadığı iddiası veya başka bir sebeple hakemin reddi talebi, reddin dayanağı olan hal ve sebepleri izah eden yazılı bir beyan ile Divan’a yapılır.
3. Red talebinin dinlenebilmesi için, hakemin atanması veya onaylanması bildiriminin ilgili tarafa ulaşmasından itibaren 30 gün içinde veya red talebinde bulunan taraf, red talebinin dayanağı olan durum ve olayları yukarıda belirtilen tebliğ tarihinden sonra öğrenmişse, öğrenmesinden sonra 30 gün içinde ileri sürülmesi gerekir.
4. Divan’ın, reddi talep edilen hakem için, ilgili hakemin, diğer taraf veya tarafların ve diğer hakem heyeti üyelerinin makul bir süre içinde görüşlerini yazılı olarak yapmalarına olanak tanınmasının ardından, Divan red talebini usulden ve gerekiyorsa esastan inceleyip karar verir. Hakem hakkındaki bu görüşler taraflara ve hakemlere iletilir.
Madde 11 – Hakemlerin Değiştirilmesi
1. Bir hakemin ölümü, istifasının Divan tarafından kabulü, hakemin reddi talebinin Divan tarafından kabulü veya tüm tarafların talebi olması hallerinde hakem değişikliğine gidilebilir.
2. Ayrıca, Divan bir hakemin, Kurallar uyarınca veya belirtilen süreler içinde hukuken veya fiilen hakemlik görevlerini yerine getirmesinin engellendiğine veya bu görevlerini yerine getirmediğine karar verirse, ilgili hakemi kendiliğinden değiştirebilir. Divan bu konudaki kararını, ilgili hakem, taraflar ve diğer hakem heyeti üyelerinin uygun bir müddet içinde görüşlerini yazılı olarak bildirme olanağı tanınmasından sonra verir.
3. Hakem heyeti yeniden kurulup, taraflar görüşlerini sunmak üzere davet edildikten sonra, önceden yapılmış olan tahkim sürecinin yenilenip yenilenmeyeceğine ve hangi kapsamda yenileneceğine hakem heyeti karar verir.
G) Tahkim Süreci

Madde 12 – Dosyanın Hakem Heyetine Havalesi

1. Tahkim sürecinin başlayabilmesi için, başvuru aşamasında başvurucunun, Divan’ın talep ettiği masraf avansı ile hakem ücretinin payına düşen kısmını nakden ve defaten kendisine bildirilen banka hesabına yatırması gerekmektedir.
2. Masraf avansı ve hakem ücreti her yıl Divan tarafından belirlenir ve internet sitesinde yayımlanır.
3. Divan, bu aşamada talep etmiş olduğu masraf avansı ve hakem ücreti ödenmişse, hakem heyeti kurulur kurulmaz, dosyayı hakem heyetine havale eder.

Madde 13 – Yetki Belgesi

1. Tahkim süreci başladıktan sonraki herhangi bir dönemde, hakem heyeti veya Divan, tarafların temsilcilerinin herhangi birinden yetki belgesi isteyebilir.

Madde 14 – Tahkim Yeri

1. Tahkim yerini, zamanını ve toplanma biçimini hakem heyeti belirler.
2. Hakem heyeti, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, taraflara danıştıktan sonra, duruşmaları ve toplantıları uygun gördüğü herhangi bir yerde ve şekilde yapabilir.
3. Hakem heyeti, karar hakkındaki görüşmeleri uygun gördüğü herhangi bir yerde yapabilir.
4. Hakem heyeti dosya üzerinden inceleme yaparak ya da gerekmesi halinde duruşma yaparak uyuşmazlığı karara bağlamakta serbesttir.

Madde 15 – Usul Kuralları

1. Hakem heyeti nezdindeki tahkim süreci işbu Kurallar’a tabidir. Eğer Kurallar’da belirlenmiş bir düzenleme yoksa, hakem heyeti tarafından denizcilik örf ve adetlerine bağlı kalınarak belirlenen kurallar uygulanır.

Madde 16 – Tahkim Dili

1. Taraflarca kararlaştırılmadığı takdirde hakem heyeti, tahkimin dil veya dillerini, esas sözleşmenin dili de dâhil olmak üzere ilgili tüm hususları göz önüne alarak belirler. Hakem heyeti üyelerinin yabancı uyruklu olması durumunda, ilgili çeviri hizmeti Divan tarafından sağlanır.

Madde 17 – Uygulanacak Maddi Hukuk

1. MAC bünyesinde yapılacak tahkim sürecinde, denizcilik örf ve adetlerinin göz önünde bulundurulması koşuluyla tarafların uzlaştığı hukuk kuralları uygulanır.
2. Hakem heyeti uyuşmazlığın çözümü için uygulanacak normlar noktasında aşağıdaki düzenlemeleri öncelikle dikkate alacaktır:
a. Taraflar arasındaki sözleşme,
b. Deniz çalışanının tabi olduğu ülke hukuku
c. ITF Toplu Sözleşme hükümleri
d. MLC 2006 hükümleri,
e. STCW hükümleri,
f. SOLAS,
g. MARPOL,
h. ILO Konvansiyonları,
i. Denizcilik örf ve adetleri.
3. Denizcilik sektöründe faaliyet yürüten tüm tarafların bildiği üzere, ITF; taşımacılık sektörü ile ilgili istihdam, çalışma koşulları ve emniyet konuları hakkında kararlar alan ILO, IMO ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi kuruluşlar içinde faaliyet gösteren, 150 ülkede 18 milyon ulaştırma işçisini temsil eden bir üst kuruluştur. Yargıtay dâhil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti yargı sisteminde yetki ve sorumlulukları tanımlanarak kabul edilmiş durumdadır. Bu gerekçeyle ITF Toplu Sözleşme hükümleri, denizcilik örf ve adetleri yanında esas alınacak normlar noktasında öncelikle dikkate alınacaktır.
4. Yine MLC 2006, gemi adamlarının çalışma sözleşmelerini ve denizcilik firmalarının bu sözleşmeler üzerindeki yükümlülüklerini, çalışma saatlerini, sağlık ve emniyetini, yaşam alanlarını, iaşe standartlarını ve gemi adamlarının refahını içeren konuları geniş bir yelpazede ele alması nedeniyle ITF Kuralları ile birlikte öncelikle dikkate alınacak kurallardandır.

Madde 18 – Tahkim Yönetimi

1. Hakem heyeti ve taraflar, tahkim sürecini süratli ve az masraflı bir şekilde yürütmek için her türlü çabayı göstermelidir.
2. Hakem heyeti, taraflara danıştıktan sonra tahkim sürecini etkin bir şekilde yürütebilmek için gerekli usulî kararları tarafların herhangi bir anlaşmasına aykırı olmamak kaydıyla kabul edebilir.
3. Kural olarak tahkim süreci alenidir. Ancak herhangi bir tarafın isteği üzerine ve/veya haklı sebeplerin varlığı halinde re’sen hakem heyeti, tahkim süreci ile ilgili gizlilik talimatı verebilir.
4. Bütün durumlarda, hakem heyeti adil ve tarafsız şekilde hareket eder ve her bir tarafa iddia, savunma ve dayanaklarını sunmada yeterli imkânı verir.
5. Taraflar, hakem heyeti tarafından tahkim konusu ile ilgili kendilerine verilen her türlü talimata uymayı taahhüt ederler.

Madde 19 – Tahkime Konu Vakıaların Tespiti

1. Hakem heyeti mümkün olan en kısa süre içerisinde uygun bulduğu tüm yöntemleri kullanarak tahkime konu vakıaları tespite girişir.
2. Tarafların yazılı sunuşları ve dayanılan tüm belgelerin incelenmesinden sonra, taraflardan herhangi birinin talebi üzerine, hakem heyeti, tarafları şahsen veya birlikte dinler, eğer böyle bir talep yoksa onları dinlemeye re’sen de karar verebilir.
3. Hakem heyeti tarafların huzurunda veya usulünce davet edilmiş olmak kaydıyla gıyaplarında şahitleri, taraflarca tayin edilmiş uzmanları veya başka herhangi bir kimseyi de dinleyebilir.
4. Hakem heyeti, bir veya birkaç bilirkişi veya uzman tayin edebilir, onların görevlerini saptar, raporlarını alır. Tarafların bilirkişiye ve bilirkişi raporuna karşı itiraz imkânı vardır. Hakem heyeti, itirazları değerlendirir. Dosyada yeni bir bilirkişi raporu alınmasına veya yeni bir bilirkişi tayinine karar verebilir. Taraflar bilirkişi veya uzmanların çalışmalarına her türlü izni ve desteği vermekle yükümlüdür.
5. Tahkim sürecinin her aşamasında, hakem heyeti taraflardan ek delil sunmasını isteyebilir.
6. Taraflar aksini kararlaştırmamışsa, hakem heyeti dosya üzerinden, duruşma yapmaksızın karar verebilir.

Madde 20 – Duruşmalar

1. Hakem heyeti, duruşma yapılacağı zaman, en az 1 hafta öncesinden taraflara bildirimde bulunarak, tarafları, belirlediği gün ve yerde huzuruna çağırır. Duruşmaların, hakem heyeti kararına bağlı olmakla birlikte yüz yüze, elektronik ortamda veya teknolojinin sağladığı diğer imkânlarla katılım sağlanması suretiyle yapılması mümkündür.
2. Taraflardan biri usulüne uygun olarak çağrılmış olmasına rağmen geçerli mazereti olmaksızın duruşmaya gelmezse, hakem heyeti duruşmaya devam etme yetkisine sahip olur.
3. Tarafların hazır bulunma hakkına sahip olduğu tüm duruşmalarda hakem heyeti bu duruşmaların yürütülmesinde tüm yetkileri haizdir. Hakem heyetinin ve tarafların onayı bulunmadıkça, tahkim süreci ile ilgisi olmayan kişiler duruşmalara kabul edilmez.
4. Taraflar duruşmalara gerçek kişi ise şahsen ve/veya yetkili temsilcisi (avukat veya arabulucu); tüzel kişi ise usulünce yetki verilmiş temsilcileri ve/veya avukat veya arabulucu aracılığıyla katılabilir.

Madde 21 – Tahkim Sürecinin Sona Ermesi ve Kararın Teslim Tarihi

1. Kararda hüküm altına alınacak hususlar hakkındaki son duruşmadan veya son dilekçenin sunulmasından itibaren (daha geç olanı dikkate alınarak) mümkün olan en kısa sürede, hakem heyeti:
a) kararda hüküm altına alınması gereken hususlarla ilgili tahkim sürecinin sona erdiğini ilan eder. Hakem heyeti tarafından talep edilmediği veya izin verilmediği sürece, tahkim süreci sona erdikten sonra, kararda hüküm altına alınması gereken hususlarla ilgili hiçbir sunum yapılamaz veya iddia ileri sürülemez veya delil ibraz edilemez.
b) uyuşmazlığa ilişkin kararın sunulacağı yaklaşık tarihi Divan’a ve taraflara bildirir.

Madde 22 – Koruyucu ve Geçici Tedbirler

1. Taraflar aksini kararlaştırmamışsa, hakem heyeti, dosya kendisine havale edilir edilmez, taraflardan birinin isteği üzerine, uygun gördüğü koruyucu veya geçici tedbir kararını verebilir. Hakem heyeti bu tür bir tedbir kararı verilmesini, talepte bulunan tarafın gerekli teminatı göstermesine bağlayabilir. Hakem heyetinin takdirine göre bu tür herhangi bir tedbir kararı, gerekçesi belirtilerek, bir talimat veya bir nihai karar şeklinde verilebilir.

Madde 23 – Nihai Karar İçin Süre

1. Hakem heyetinin nihai kararı vermesi için tanınan süre altı aydır. Bu süre, hakem heyetinin oluşmasından itibaren başlar.
2. Divan, hakem heyetinin gerekçeli yazılı talebi üzerine veya gerekli olduğuna karar verdiği hallerde re’sen bu süreyi uzatabilir.

Madde 24 – Kararın Verilmesi

1. Hakem heyetinde karar, oy çokluğuyla verilir. Hakem heyetinin oyçokluğu ile karar verememesi halinde hakem heyetinin görevi düşer ve hakemlik ücreti ödenmez.
2. Karar’da, dayanılan gerekçeler gösterilir.
3. Karar, belirtilen tahkim yerinde ve tarihte verilmiş sayılır.

Madde 25 – Kararın Sulh Yoluyla Verilmesi

1. Taraflar, dosyanın hakem heyetine havalesinden sonra sulh olurlarsa, tarafların talebi ve hakem heyetinin onayı üzerine, sulh, tarafların anlaşmasıyla verilmiş bir hakem kararı olarak kayıt altına alınır.

Madde 26 – Kararın Tebliği, Tevdii ve İcra Edilebilirliği

1. Hakem heyeti tarafından verilmiş olan her karar, taraf sayısından bir fazla surette ve hakem heyetinin tüm üyeleri tarafından imzalanmış olarak, Divan’a teslim edilir. Divan, hakem heyeti tarafından imzalanan karar metnini taraflara tebliğ eder, yeter ki tahkim masraflarının tamamı ödenmiş olsun.
2. Divan’ın aslına uygunluğunu onayladığı ek nüshalar, talep üzerine taraflara verilir. Divan, ek nüshaları 5 (beş) yıl boyunca saklamakla yükümlüdür.
3. Hakem heyeti tarafından verilen her karar taraflar için bağlayıcıdır. Taraflar, verilen kararların icra edilebilirliğini kabul etmişlerdir.

Madde 27 – Kararın Düzeltilmesi ve Yorumlanması; Kararın İadesi

1. Hakem heyeti, kararda bulunan bir kayıt, hesap veya yazım hatasını veya benzer nitelikteki başka hataları, tarafların başvurusu üzerine veyahut re’sen düzeltebilir ve 30 gün içinde Divan’ın onayına sunar.
2. Karar’ın düzeltilmesi veya yorumlanması kararı, karara bir ek olarak düzenlenir ve kararın bir parçasını oluşturur.

Madde 28 – Tahkim Masrafları İçin Avans

1. Divan, başvurucudan, tahkim masraflarını karşılayacak meblağda masraf avansı talep edebilir.
2. Divan, esas talep ve karşı iddia için ayrı masraf avansı belirleyebilir. Divan’ın, ayrı bir masraf avansı tespit ettiği durumda, tarafların her biri kendi taleplerine tekabül eden masraf avansını öder. Divan’ın belirlediği masraf avansı miktarı, tahkim süreci boyunca yeniden belirlenebilir. Bütün durumlarda, taraflar, kendi payına düşen masraf avansını ödemeyen tarafın payını da ödemekte serbesttir.
3. Masraf avansı ile ilgili bir talep karşılanmadığında, Divan, hakem heyetine çalışmalarını askıya alması talimatını verebilir. Divan, masraf avansının tamamlanmaması halinde söz konusu taleplerin geri alınmış kabul edileceği bir süre belirleyebilir.
4. Taraflardan biri herhangi bir talebe ilişkin olarak bir takas hakkına sahip olduğu iddiasında bulunursa, bu iddia, ayrı bir talep gibi, hakem heyetinin ilave hususları dikkate almasını gerektirdiği ölçüde, tahkim masraflarını karşılayacak avansın belirlenmesinde dikkate alınır.

Madde 29 – Tahkim Masraflarına Dair Karar

1. Tahkim masraflarına; hakemlerin ücretleri, harcamaları, Divan tarafından belirlenen MAC idari masrafları, hakem heyeti tarafından tayin olunan bilirkişilerin ücretleri ile tarafların tahkim için yapmış olduğu hukuki masraflar dâhildir.
2. Yukarıda sayılan masraflar ve ücretlere dair bu Kurallar’a ek tüzük ve cetveller mevcuttur. Bunlar işbu Kurallar’ın ayrılmaz bir parçasını teşkil edecek olup Divan tarafından güncellenerek değiştirilebilecek niteliktedir. Ayrıca, başvurunun istisnai durumu gerektirdiği takdirde, Divan, hakemlerin ücretini belirlenen miktardan daha fazla veya daha az olacak şekilde belirleyebilir.
3. Tahkim sürecinin herhangi bir döneminde, hakem heyeti, Divan tarafından belirlenen giderler dışında, masraf talep edebilir. Divan vereceği karara göre tahkim masrafları ile ilgili ödeme talimatı verebilir.
4. Nihai Karar; tahkim masraflarını ve taraflardan hangisinin söz konusu masraflara katlanacağını veya masrafların taraflarca hangi oranlarda paylaşılacağını hüküm altına alır.
5. Nihai karar verilmeden önce tüm taleplerin geri çekilmesi veya tahkimin sona erdirilmesi halinde, Divan, hakemlerin ücretlerini, masraflarını ve MAC’nin idari masraflarını belirler. Tarafların, tahkim masraflarının dağılımı hususunda anlaşamamış olmaları durumunda, buna dair karar Divan tarafından verilir.

Madde 30 – Feragat

1. Hakem heyeti tarafından verilen herhangi bir talimata veya hakem heyetinin oluşması için tahkim sözleşmesinde yer alan herhangi bir şarta veya tahkim sürecinin yönetilmesine itiraz etmeden tahkime devam eden bir taraf, itiraz etmek hakkından feragat etmiş sayılır.

Madde 31 – Sorumluluğun Sınırlandırılması
1. Hakemler, hakem heyeti tarafından görevlendirilen kişiler, Divan ve üyeleri, MAC ve çalışanları, tahkim ile ilgili herhangi bir eylem veya ihmalleri sebebiyle herhangi bir kişiye karşı sorumlu olmazlar.

Madde 32 – Genel Kural

1. Taraflar, Divan ve hakem heyeti, uyuşmazlığın çözüme kavuşturulabilmesi amacıyla uygulanacak tahkim sürecinde işbu Kurallar ile belirlenen kuralların ruhuna, denizcilik örf ve adetlerine, ITF Toplu Sözleşme Hükümleri’ne, MLC 2006 ve muhtelif uluslararası denizcilik mevzuatları ile belirlenmiş standartlara uygun hareket edeceklerdir.

Madde 33 – Yürürlük

1. Bu Kurallar, …/…/… tarihinden itibaren geçerlidir.